2022-04-21

Hugo, nästa tränare i Skövde HF Akademi

Foto: Christian Grönblad

Hugo Gustafsson blir den andra spelarutvecklaren i Skövde HF Akademi. Hugo, med bakgrund i IF Hallby, kommer vid sidan om Julia Andersson arbeta sida vid sida i Akademin.

Vi ställde några frågor till Hugo för att lära känna honom lite mer…

-Hugo Gustafsson, vem är det?

-Jag skulle beskriva mig själv som en ambitiös, omtänksam, direkt, analytisk och kreativ tränare som brinner för att se andra att lyckas. När jag inte engagerar mig i handboll eller mina två företag gillar jag att resa, äta god mat, umgås med vänner och att skapa abstrakt konst. 

-Du kommer senast ifrån IF Hallby där du tränat deras juniorer på pojksidan. Hur kommer det sig att du vill komma till Skövde och vara en del av akademin?

-Det som fick mig att välja Skövde HF var bland annat det intressanta konceptet angående den nya akademin och det stora förtroendet jag har fått av samtliga inblandande med utvecklande uppdrag. En annan faktor var Daniel Birkelunds goda ledaregenskaper, att jag kommer att få se hur han arbetar i A-laget och vidare assistera med analysarbetet av motståndare i SHE. Det kommer att bli mycket spännande och lärorikt! 

Självklart är jag stolt över att jag tillsammans med en av Jönköpings absolut mest kända handbollsprofiler i historien, Caroline Hallberg, i år har skapat den mest framgångsrika organisationen runt utvecklings- och juniorlaget sedan 2014 i IF Hallby HK. Men att få arbeta med både yngre och äldre spelare, i en dessutom framstående miljö med bra förutsättningar, är det bästa fortsatta steget i min karriär som tränare. Det var kort sagt ett sjävklart val att komma till Skövde HF! 

-I din nya roll blir du spelarutvecklare för den yngre akademin. Har du någon koll på spelarna i den truppen?

-Jag skulle säga att jag har relativt bra koll på en majoritet av spelarnas agerande på plan. Jag har bland annat kollat på ett par matcher digitalt från säsongen och analyserat målvakterna tillsammans med målvaktsspecialisten Christian Grönblad nu under uppehållet. Sedan är det väldigt mycket annat viktigt som man inte ser på film, men en del förberedande underlag har jag. 

-Hur ser du på akademins tanke att du också kommer vara del av den äldre akademin och samarbetet med Julia där bland annat?

-Det är ett väl genomtänkt upplägg som jag ser som mycket positivt. Det kommer att möjliggöra en ännu bättre individuell utveckling för att få självständiga, dynamiska och väl förbereda spelare.
-Samarbetet med engagerade, kunniga och trevliga Julia ser jag fram emot! Jag är övertygad om att vi kommer att kunna lära mycket av varandra. 

-Vad är dina första intryck av Skövde HF?

-Mina första intryck av Skövde HF är att det är en professionell klubb. En klubb där riktigt bra möjligheter ges för ungdomar att nå sina drömmar. Det är här man ska vara om man gillar och vill satsa på sin handboll!

-Du bor i Jönköping idag (eller?). Blir det flyttlass till Skövde nu? 

-Ja, precis! Jag bor i Jönköping nu, men kommer att flytta till Skövde senare efter sommaruppehållet. I början under de två första månaderna kommer jag att åka tåg emellan. . 

-Så när startar du och när kan tjejerna räkna med första träningspasset?

-Spelarna kan enligt planering räkna med att sätta igång i maj, måndagen den 9/5. Nu kör vi! 

Foto:Viktor Ljungström

Daniel Birkelund om valet av Hugo:

-Vill du berätta lite om hur du kommit fram till att Hugo är rätt person för jobbet?

-Vi har haft dialog med Hugo ända sedan december och vi är mycket glada för att kunna välkomna honom in i ledarteamet för Skövde HF Akademi.
-Med Hugo får vi in en ung, hungrig, passionerad tränare som vi tror kommer passa riktig bra in i vårat koncept och vara med och prägla våran kultur på ett positivt sätt.

-Vad är känslan just nu med två av tre ansvariga på plats i Akademin?

-Jag är riktig nöjd med hur ledarstaben för Skövde HF Akademi börjar ta form.

-Jag tycker vi ser konturerna av ett mycket kompetent, engagerad och offensivt team där det kommer finnas olike erfarenheter, olika personligheter och olika kvalitéer. Jag ör övertygad om att vi tillsammans kommer skapa dom bästa möjliga förutsättningar för att handbollstjejer från Skövde ska kunna bli toppspelare.

Uppdaterad  2022-04-20 16:16
Skribent
Anders Wiik
Senaste Nyheterna