2023-06-09

Karriärstopp för Julie – men stannar ändå!

Foto: Viktor Ljungström

Vi känner oss mycket ledsna över att kommunicera ut att vår karismatiska M6a och vise-kapten Julie Aspelund Berg har spelat sin sista handbollsmatch på elitnivå. Den norske krigaren kom till Skövde HF inför säsongen 2021-2022 och har varit en viktig pusselbit i dom framgångar som laget har åstadkommit dom två sista säsongerna. Planen var att nästa säsong skulle vara hennes sista som elitspelare och att detta skulle kombineras med en roll som Utvecklingschef i föreningen. Så kommer det tyvärr inte bli – i alla fall inte den första delen.

 

 

 

På samling med beachlandslaget i maj fick Julie nya problem med det knä som även tidigare har varit en utmaning, och som hon gjorde ett minde ingrepp i sommarn 2022. Efter detta har det varit en process där läget har blivit värderat av medicinsk expertis både i Norge och Sverige. Dom råd som har kommit har varit rätt tydliga: Risken vid fortsatt elitspel är för stor till att det är lämpligt att satsa vidare.

Sportchef och huvudtränare Daniel Birkelund:

Julie kom ju till Skövde HF samtidigt med mig och det är inga hemlighet att hon har varit en mycket viktig spelare för mig. En duktig handbollsspelare och en fantastisk människa. Från Julie får man aldrig annat än 100%. Och med sin erfarenhet, sina ledaregenskaper och sin klokskap har hon betytt oerhört mycket för vårt lagbygge och den kultur vi har jobbat med att skapa över dom här två åren. Jag lider så klart med henne i detta beslut. Det är alltid tungt när inte spelaren själv får chansen att bestämma när karriären är slut. Med det sagt så stöttar jag hennes beslut till 100%. Handboll är aldrig så viktig att vi ska sätta hälsan på spel och det att ha en kropp som ska vara välfungerande resten av livet går givetvis före det att pressa ut en sista säsong som aktiv.

Efter att beslutet kring vidare spel var fattat har det varit en dialog mellan Julie och föreningen kring hennes påtänkta roll som ledare för säsongen 2023-2024, och vi är mycket glada för att vi trots allt kommer få möjligheten att få ta del i Julies kompetens och erfarenhet i ytterligare ett år (minst) – bara i en lite annan roll.

Julie kommer stanna kvar i Skövde och fungera som Utvecklingschef med övergripande ansvar för Skövde HF Akademin under den period som Julia Andersson har mammaledigt.

Sportchef och huvudtränare Daniel Birkelund:

När nu allt blev som det blev så är jag oerhört nöjd med att Julie har valt att köra på i ny roll som ledare. För våra unga spelare i Skövde HF Akademi så tror jag det här kommer bli en extremt god lösning. Så saker är aldrig så illa att det inte är bra för någonting. Jag ser en stor potential i henne som tränare och ledare, och jag anser att hon kommer in med massor av relevant kompetens och erfarenhet som hon kan bidra med i utvecklingen av framtidiga elitspelare från Skövde. För egen del ser jag med entusiasm fram emot att samarbete med Julie i lite andra roller än vad vi har gjort fram tills nu.

Julie Aspelund Berg:

Hade lagt upp en plan der jag själv skulle få bestämma när jag skulle ge mig, men ting blir inte alltid slik man har tänkt sig. Jag känner att jag fortfarande har mer att ge på plan, men det er bara att skruva lite på det och bidra på ett annat sätt. Så tråkigt att det blev ett slikt avslut på min karriär som spelar, men jag er väldigt nöjd med mitt beslut om att stanna. Och tacksam över att klubben fortfarande vill ha mig med, även fast det blev på lite andra premisser än planerat. 

Jag ser verkligen fram i mot att ta fatt på nya och spännande utmaningar, och ska göra va jag kan för att bidra in mot det spännande projektet vi er i gång med. Hoppas vi ses i idrottshallen til hösten!

 

För ytterligare kommentar:

Daniel Birkelund +46 72 202 84 81

Jule Aspelund Berg +47 416 72 297

Uppdaterad  2023-06-09 07:49
Skribent
Anders Wiik
Senaste Nyheterna