2022-04-15

Stina i ny roll i elitlaget

Foto: Viktor Ljungström
Arbetet pågår för fullt med att sätta samman elittruppen och ledarteamet runt spelarna. Idag kan vi meddela att Stina Karlsson till nästa säsong kommer byta roll i laget. Stina tar en ny roll som tränare i laget.
 
 
 
 
Vi frågade Stina lite om hennes säsong i Skövde HF och om den nya rollen:

– Säsongen är över och det blev tyvärr inte så mycket spelande för dig på grund av skador. Bortsett från det, hur vill du kommentera säsongen för laget?

-Jag tycker att vi gör en bra säsong. Även om det finns toppar och dalar har vi ändå en jämnhet och vi vinner faktiskt många av ”bottenmötena” och säkrar ingenmansland men några omgångar kvar. Att vi dessutom har möjligheten att ta en slutspelplats i sista matchen är mycket positivt, även om det inte gick hela vägen detta året. 

– Det var en fin avslutning för dina spelarkollegor som inte är kvar i Skövde HF nästa säsong. Nu är det klart att även du inte kommer spela nästa säsong men du får en ny roll som tränare i laget? 
-Hur känns det och vad tycker du dina bästa egenskaper är som du tar med dig in i rollen?

-Jag var lite skeptiskt till en början, men nu är jag bara taggad och tycker att det ska bli roligt. Jag har alltid kollat på mycket handboll och har en fascination för spelet och taktiken. Det ska bli spännande och se om man kan få ut de i en tränarroll och hjälpa andra spelare, då jag upplever att jag inte alltid fått ut det själv som spelare. Sen hoppas och tror jag att min öppenhet och ärlighet funkar bra i min nya roll, både gentemot spelare och mina tränarkollegor. 

2022-02-19 Handboll Skövde HF-Lugi HF 32-26 Foto: Viktor Ljungström / Ljungström Photography ID2249

 

– Vad är det som gör att du stannar du kvar i Skövde HF ytterligare ett år?

-Laget! Jag har så kul tillsammans med tjejerna och det hade känts vemodigt att lämna efter bara en säsong. Jag kommer också väldigt bra överens med alla i tränarteamet och ser fram emot att bli en del av ”den andra sidan” som Magnus (Hultberg) har uttryckt det. Dessutom upplever jag att Skövde HF som förening är väldigt ambitiösa och har mycket på gång. 

– Du har ju erfarenhet från proffslivet i Tyskland. Vad är de stora skillnaderna i förutsättningar mellan ligorna som du ser det?

-Det skiljer sig säkerligen lagen emellan, men huvudsakligen skulle jag vilja lyfta det faktum att majoriteten av spelarna är just proffs. Det gör att man kan träna två gånger per dag och man slipper därmed kompromissa mellan fys, individuell utveckling och taktik. I spelet kan man dessutom koncentrera sig mer på smådetaljer, både individuellt och kollektivt. Å andra sidan fanns det stora krav på oss spelare att delta på olika sponsorevents och konstant jobba med våra egna och klubbens varumärke.  

En annan stor skillnad är idrottskulturen som finns Tyskland och förmågan som klubbar har att göra varje match till ett event. Handbollen i Tyskland är en fest och vi spelade ofta på fredag- och lördagkvällar i en full hall.

Daniel Birkelund om valet av Stina
 
Hur kom det sig att du tyckte Stina skulle ta en ny roll i laget?
 
– Jag och Stina har haft lite parallell dialog nu genom vintern och våren. Jag sa tidigt till henne att ”om konklusionen nu blir att du inte ska spela längre så tycker jag du ska bli tränare, och att du ska ta en roll i vårat ledarteam”. Så jag är givetvis jättenöjd med att vi lyckas få till detta.
 
Vad blir hennes uppgifter?
 
– Stina kommer i sin roll ha en inriktning mot utveckling tekniskt och framför allt taktiskt, både på individuell och kollektiv nivå. Hon kommer jobba med spelarna både på plats och genom uppföljning från distans, och hon kommer vara en bollplank för mig kring utveckling av spel och spelidé.
 
Vad är det som utmärker Stina som person och vad tillför hon till ledareteamet?
 
– I Stina får vi in i staben ett mycket klokt handbollshuvud. Hon har stor kunskap och en bra blick för detaljer i spelet. Vidare har hon goa ledaregenskaper, hon ställer höga krav på sig själv och sin omgivning och hon kommunicerar bra på ett rakt och tydligt sätt. Jag är helt säker på att hon kommer tillföra mycket och hantera övergången från spelarroll till tränarroll på ett utmärkt sätt.
 
Uppdaterad  2022-08-09 11:58
Skribent
Anders Wiik
Senaste Nyheterna