2022-04-18

Julia, första tränaren klar i Skövde HF Akademi

Foto: Daniel Lubner

Skövde HF har tidigare presenterat satsningen på Skövde HF Akademi. En satsning på våra unga spelare och där målet är att lyfta verksamheten till en mer proffsig miljö. I den nya organisationen finns en utvecklingschef och två spelarutvecklare. Den första spelarutvecklaren är Julia Andersson, känd i föreningen för att ha startat motionshandbollen tidigare i år. 

Vi tog ett snack med Julia om hennes nya roll i Skövde HF:

Daniel har sett något i dig eftersom du nu fått rollen som spelarutvecklare i den nya akademin. Vilka är dina bästa egenskaper som du själv ser det?

-Jag har nog en tendens att bli väldigt  engagerad i de saker jag tar mig för, vilket gör att jag alltid går in för att genomföra uppgiften så bra som möjligt. I ledaruppdraget handlar det om väldigt många delar som ska fungera bra och där jobbar jag hårt för att utveckla de delar jag behöver bli bättre på. Mina främsta styrkor just nu skulle jag nog säga är kommunikation samt viljan att försöka nå fram till och utveckla varje spelare, både som människa och handbollsspelare.  

Du kom tillbaka till Skövde HF efter några år i Örebro. Du tog dig an Motionshandbollen och inte lång tid senare fick du supporta juniorlaget. Nu har du fått en ännu större roll i klubben. Hur ser du på det?

-Jätteroligt. Föreningen har mycket spännande på gång och jag är väldigt glad över att få vara en del av det.

Varför tackade du ja till uppdraget?

-Jag har ett stort intresse för ledarskap och att få jobba med det i den här satsningen som föreningen nu gör känns väldigt spännande. Tycker det är extra roligt att jobba med ungdomar, så jag ser verkligen fram emot uppdraget och kommande säsong.

Kommer motionshandbollen förlora sin tränare nu eller har du några planer?

-Jag har lagt ut frågan till gänget om det finns någon som är intresserad av att ta över den rollen. Jag kommer försöka se till så det blir en bra lösning där och man inte står helt utan någon som kan vara ansvarig. Tycker det är viktigt att hålla igång ett motionslag så att det finns möjlighet för fler att spela handboll!


I akademin kommer du ha huvudfokus på de äldre tjejerna men även vara del i de yngre tjejernas utveckling. Hur ser du på setupen i akademin?

-Jag tycker det är ett bra koncept där man tar ett helhetsgrepp för utvecklingen av unga tjejer som är på väg upp till att bli seniorer på sikt. Det är en viktig fas i deras utveckling och jag ser fram emot att få jobba mycket med glädjen i handbollen kombinerat med en satsning på att utvecklas så mycket som möjligt. Vår vision är att skapa professionella förutsättningar på högsta nivå för ungdomarna i Skövde HF, vilket jag uppfattar att tjejerna verkligen ser fram emot. 

Vad tror du att du kommer tillföra i tränarorganisationen i akademin i stort?

-Jag siktar på att tillföra glädje, engagemang och bidra med inspiration till  tjejerna att vilja bli lite bättre varje dag. 

Ni har en tuff utmaning i USM framför er (F18 är ett av åtta lag i SM-finalsteget), hur ser du på era chanser?

-Jag ser med spänning fram emot finalhelgen. I steg 4 mötte vi Sävehof (som väl är ett av de favorittippade lagen) och där hade vi en jämn kamp. Den matchen gav mig ganska bra signaler på vad vi kan leverera när vi får ihop en bra prestation över hela banan. Vi har också en go känsla i laget efter steg 4 som vi ska bära med oss in i finalsteget. Tror och hoppas att den kan ta oss långt, så länge vi gör vårt jobb till 100%.

Foto:Viktor Ljungström

Daniel Birkelund om Julia:

Hur kommer det sig att Julia får en så viktig roll i Akademin?

-Julia kom ju in i vår organisation lite ”från sidan” under föregående säsong. Hon visade sig snabbt som en mycket duktig och ambitiös ledare och jag kände, tidigt i planeringen av nästa säsong, att Julia var en person vi ville ha med oss ”på bussen” när vi nu ska försöka lyfta vårat utvecklingsarbete till en ny nivå.

Vilka egenskaper utmärker henne?

-Med Julia får vi en hårt arbetande tränare som besitter mycket bra handbollskompetens och som även står för ett modernt ledarskap som passar in i den profilen vi jobbar efter.

-Det har varit jättekul för mig att lära Julia de sista månaderna och jag ser verkligen fram emot att utveckla vårt samarbete vidare. Julia kommer spela en nyckelroll i arbetet med att få fram nya elitspelare från Skövde HF och jag är ohört nöjd med att ha den här viktiga pusselbiten på plats.

Uppdaterad  2022-04-20 12:35
Skribent
Anders Wiik
Senaste Nyheterna