2022-03-29

Skövde HF startar akademi

Foto: Viktor Ljungström

Skövde HF satsar ännu mer på våra egna produkter och startar Skövde HF Akademi. En akademi där träningsmetoden kommer utvecklas och kvaliteten kommer höjas. Vi är vad vi vet den andra klubben inom handbollen i Sverige på damsidan som gör detta. Ambitionen är att de spelare som tydligt vill nå absolut högsta toppen i Sverige skall få möjlighet till det. Vi ser det som den enda vägen till att lyckas att leverera resultat långsiktigt och kontinuerligt kunna nå 60% egna produkter över tid. Och kanske till och med på sikt kunna höja målet.

I Skövde HFs vision från 2017 beskrevs att vårt elitlag ska bestå av 60% egna produkter. I visionen beskrivs också att målet är att återigen bli ett topplag i SHE och slåss om medaljerna.
Idag har vi ett jättefint resultat i landets högsta liga, SHE. Vi är på gränsen till topp 8 i Sverige. Detta med ett lag som består av 74% lokala produkter och där 37% är Skövde HF- fostrade.
För att kunna fortsätta att leverera spelare från egna led till elitlaget behöver vi säkra en kontinuerlig hög kvalitet i vårt arbetssätt.

Skövde HF Akademi
För att skapa den kontinuitet som vi vill uppnå så har vi valt att organisera om föreningen för tjejer födda 2006-2003 nästa säsong. En Akademi i två nivåer startas upp under namnet Skövde HF Akademi där vi nu arbetar med att rekrytera en utvecklingschef på heltid samt två stycken utvecklingstränare. Utvecklingschefen (UC) och hens team har som uppgift att säkerställa individuell utveckling av spelarna i akademin. Utöver detta sköta all planering på lång och kort horisont. Utvecklingschefen får också i uppgift att dokumentera verksamheten och bygga grunden till ett kontinuerligt arbetssätt.
Rekrytering pågår för fullt och vi kommer kunna ge mer information inom kort.

Målsättningar
I Akademin har vi målsättningen att skapa de bästa spelarna i Sverige. Detta genom att:
– Skapa en träningskultur som håller elitklass. Både i mängd och kvalité.
– Reducera mängden av skador och sjukdom bland våra unga, satsande handbollsspelare.
– Skapa utveckling hos varje enskild individ. –> Mentalt, fysiskt, tekniskt och taktiskt.
– Utveckla vår gemensamma spelidé. A-lag <–> Akademi

Ingen selektering
Spelarna som ska ingå i Skövde HF Akademi kommer inte selekteras efter traditionell modell. Alla spelare kommer få möjligheten att vara en del av denna satsning. Däremot kommer den sportsliga ledningen att genomföra personliga samtal med varje individ för att kartlägga den enskildas ambitioner och andra tankar kring sin handbollssatsning.

Ekonomisk utveckling
Skövde HF är i stark medvind och har ett stabilt kapital på nästan två miljoner kronor. Även årets resultat lutar åt plussidan och vi vill återinvestera pengar i vår äldre ungdomssektion så fler spelare kan nå SHE. Vår starka ekonomi är basen i beslutet att starta en akademi och vi vill göra det med så lite påverkan som möjligt på medlemmarnas bekostnad. Tillsammans med partners arbetar vi på att få stöttning i satsningen också.

Vid eventuella frågor om Skövde HF Akademi så vänd er till:

Sportchef: Daniel Birkelund, daniel@skovdehf.se, 0722-028481
Ordförande: Anders Wiik, anders.wiik@skovdehf.se, 0705-499961

Uppdaterad  2022-03-31 12:30
Skribent
Anders Wiik
Senaste Nyheterna