2023-08-09

Tilda och U17-landslaget tog en seger i EMU17 då de vann mot Island

Det har inte gått Sveriges väg under U17-EM, men idag kom äntligen en vinst mot Island. Sverige ledde med en boll i halvtid 15-14 och sprang sedan ifrån till en 34–23-vinst i den andra halvleken på onsdagen.

De stora svenska framgångarna har lyst med sin frånvaro under U17-EM. Sverige har fram till idag förlorat tre av fyra matcher, men i eftermiddags kom mästerskapets andra vinst.

Sverige fick en strålande start på matchen och i minut sju hade de blågula inte släppt in ett enda mål – men gjort fyra framåt. Hanna Lundvall var glödhet från start och gjorde fem av Sveriges sex första mål i matchen.

Trots ett tydligt svenskt övertag så hängde islänningarna envist med 4-6 till 7-8 , och strax innan pausvilan kvitterade de för första gången i matchen 13-13  och ledning 14-13. SWE tar timeout 27.44  och Sverige fick sista ordet och Lundvall satte 14-15 med 18 sekunder kvar av halvleken.

Den andra halvleken började jämnt fram till 18-18, men när Maja Johansson Scharnell gjorde 18-19 startade också ett långt svenskt övertag som gick 0ch gjorde tio raka mål 18-28.

Där vanns också matchen och resterande tid tills slutsingnalen ljöd var egentligen bara en lång defilering. Sverige vann matchen med 23-34 och får därmed spela om plats 9-12 i mästerskapet. Nästa match är mot Rumänien, Fredag 11/8, kl. 20:15.

Även i denna matchen hade Tilda Redzic hade gott om speltid och delade på M6 samt trea i försvarsspelet med Isabella Rydén, Tilda svarade för två mål i matchen.

Matchfakta: Island – Sverige 34-23 (14-159.
Målskyttar Sverige: Hanna Lundvall 13, Isabelle Rydén 4, Nova Huselius 3, Astrid Löf 3, Maja Scharnell 3, Julia Berglund 2, Tuva Jungqvist 2, Tilda Redzic 2, Linnéa Kindahl 1 och Mini Mowinski 1.